010 - 800 9885

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een beamerlamp?

Beamerlampen zijn hoge druk gasontladingslampen, gevuld met onder andere metaalhalides. Metaalhalidelampen zijn relatief compact, en bestaan uit een binnenballon van kwartsglas of keramiek, bijvoorbeeld aluminiumoxide, waarin de eigenlijke gasontlading plaatsvindt, en een buitenballon, van glas als bescherming en om de UV straling van de gasontlading, die door de binnenballon wordt doorgelaten te absorberen.

Gasontladingslampen worden gevoed door middel van een voorschakelapparaat. Door het voorschakelapparaat wordt de stroom naar de beamerlamp geregeld. Verder moet de gasontlading in de beamerlamp gestart worden. Er is dan een zogenaamde pulsstarter nodig, die zolang de beamerlamp niet ontsteekt korte spanningspieken met een duur van ongeveer een microseconde en een hoogte van enkele kilovolts opwekt. Omdat de voeding tijdens het starten van de lamp telkens zwaar wordt belast is de voeding van de beamer een van de onderdelen die, naast de lamp, vaak kapot gaat. Wanneer er een nieuwe lamp wordt geplaatst en u hoort een klikkend geluid is dit vaak een indicatie dat de lamp niet gestart kan worden en dat de voeding niet meer de benodigde piekspanning kan leveren.

Waarom is een beamerlamp relatief duur?

Beamerlampen zijn technische hoogstandjes; dat wil zeggen lampen die heel veel licht (2000-3500 lumen) geven, niet erg groot zijn en niet al te warm mogen worden. Daarnaast worden ze in verhouding nog niet echt veel verkocht, zodat de ontwikkelings- en productiekosten verhaald moeten worden op een kleiner totaalvolume aan lampen dan bijvoorbeeld de bekende spaarlampen.

Zijn er losse beamerlampen te koop?

Indien u op zoek bent naar een losse beamerlamp, kunt u terecht bij MK-Beamerlampen.nl. Het aanschaffen van losse lampen kan vaak tientallen euro’s (soms zelfs meer dan €100!) schelen ten opzichte van de zogenaamde modules. U dient dan wel zelf de oude losse beamerlamp uit de bestaande beamerlamp behuizing te halen en de nieuwe losse beamerlamp er weer in te zetten. Hiervoor is wel enige kennis voor nodig.

U kunt zelf inschatten of u de lamp kunt vervangen. Haal hiervoor de beamerlamp module uit uw beamer en bekijk deze. Aan de hand hiervan kunt u voor uzelf een goede afweging maken.

Hoe vervang ik een beamerlamp?

Bij een beamerlamp module (= beamerlamp + plastic behuizing) moet de oude beamerlamp module uit de beamer worden gehaald. Hier is soms een schroevendraaier voor nodig. Daarna moet de nieuwe beamerlamp module er weer in geplaatst worden en vastgeschroefd worden (indien noodzakelijk). De procedure voor het installeren van een nieuwe lamp wordt vrijwel altijd in de handleiding van uw beamer beschreven. Mocht u uw handleiding kwijt zijn dan kunt u deze vaak wel online downloaden.

Een losse beamerlamp moet eerst uit de beamerlamp module gehaald worden (let op dat u de beamerlamp niet met uw handen aanraakt!). Gebruik altijd handschoenen of een doekje). Hierbij dient vaak een klem te worden verwijderd en wat schroeven te worden losgedraaid. De nieuwe lamp moet weer op dezelfde manier in de beamerlamp module geplaatst worden, waarna alles vastgezet moet worden. Daarna kan de beamerlamp module terug in de beamer.

Wat moet ik doen met een kapotte beamerlamp?

Aangezien er kwik (Hg) in de beamerlamp zit, mag deze niet weggegooid worden bij het normale (huis)afval. Kapotte lampen dienen ingeleverd te worden bij verzamelpunten voor chemisch afval. Ook kunt u de lampen opsturen, zodat wij deze op een milieuvriendelijke manier kunnen verwerken. Neemt u wel eerst even contact met ons op voordat u iets opstuurt.

Hoe maximaliseer ik de levensduur van een beamerlamp?

U kunt de levensduur van uw beamerlamp maximaliseren door rekening te houden met een aantal factoren die hierop van invloed zijn. Deze factoren staan hier onder beschreven:

Ik ruik een brandlicht na het vervangen van de lamp, is dat normaal?

Het is normaal dat wanneer u een nieuwe lamp in de beamer plaatst, u enige tijd een brandlucht kunt ruiken. Dit komt omdat de serienummer stickers aan het inbranden zijn op de lamp. Deze lucht zal snel weer verdwijnen. Uiteraard, wanneer de brandlucht erg overheerst, niet verdwijnt of u het niet vertrouwd, dan raden wij u aan om de beamer uit te zetten. Laat deze afkoelen en haal de lamp uit de beamer. U kunt dan waarschijnlijk snel zien wat de oorzaak van de brandlucht is geweest. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen.

Er ontstaan kleurproblemen en/of rare pixels in het beeld, wat kan ik doen?

Als een beamerlamp aan vervanging toe is, kunt u dit doorgaans herkennen aan het steeds minder fel worden van het geprojecteerde licht. Kleurproblemen en pixel problemen komen vaak niet bij de lamp vandaan. LCD en DLP projectoren kennen beide een eigen techniek voor het produceren van het beeld en kennen hierdoor eigen problemen. Een LCD projector maakt gebruik van kleurpanelen die zorgen voor de kleuren. Als één van de panelen aan vervanging toe is, zult u kleurproblemen zien in het geprojecteerde beeld (één kleur zal gaan overheersen). Een nieuwe lamp zal dit probleem niet oplossen.

Een DLP projector maakt gebruik van een DMD (digital micromirror device) chip. Dit is een chip met microscopisch kleine spiegels. Als deze chip kapot gaat, ontstaan er vastzittende pixels of flikkerende pixels. Een nieuwe beamerlamp zal dit probleem niet oplossen. Indien u te maken heeft met dit soort problemen, zult u deze moeten laten nakijken door een specialist. In het geval van een DLP beamer, zal de DMD chip vervangen moeten worden.

Veelgestelde vragen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding 2: Een voorbeeld van een defecte DMD chip.

Hoe weet ik dat mijn lamp kapot is? Kan ik dit doormeten?

Helaas is het vaak lastig te bepalen of een lamp kapot is of niet (tenzij de lamp ontploft/gesprongen is natuurlijk). Het is namelijk niet mogelijk om een beamerlamp door te meten. Omdat de lamp uit twee elektroden in een vacuüm bestaat is er geen gesloten circuit in de lamp. Er kan dus ook nooit een spanning gemeten worden zoals bij een ‘normale’ lamp.

Naast de beamerlamp gaat vaak ook de voeding van een beamer op een gegeven moment kapot. Dit komt omdat de voeding bij het starten van de beamerlamp een enorm hoge spanning af moet geven om de lamp te kunnen ontsteken. De voeding van de beamer slijt hierdoor en kan na verloop van tijd niet meer de benodigde opstartspanning leveren. Een tip: wanneer een beamer helemaal niets meer doet wanneer de spanning op de beamer wordt gezet (en er dus ook geen LED aangaat) dan is de voeding van de beamer waarschijnlijk defect en niet de lamp.

Een kapotte beamerlamp heeft vaak wel een aantal kenmerken waardoor u kunt zien dat deze kapot is. Wanneer u de lamp vanaf de voorkant bekijkt ziet u in het midden van de lamp een glazen staafje zitten (de zogenaamde burner) welke begint met een glazen bolletje waarin de elektroden zitten. Wanneer het staafje scheef staat of wanneer er op het bolletje witte vlekken zitten, moet de lamp vervangen worden (zie voor voorbeelden de volgende foto’s). Bij veel beamerlampen gaat er ook een metalen draad de burner in. Wanneer deze draad gebroken is, kan de lamp niet meer ontsteken en moet de beamerlamp vervangen worden.

Veelgestelde vragen

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding 1: Links is de burner scheef en is deze verkleurd. Rechts ziet u een witte vlek op de burner. In beide gevallen is het een kapotte lamp.

Een aantal veel voorkomende problemen met beamers wordt niet door de lamp veroorzaakt. Kleurproblemen bij de beamer (zoals een gelige waas, overheersende kleuren of vlekken) worden doorgaans niet door de lamp veroorzaakt. Ook dode pixels in het geprojecteerde beeld komen niet door de beamerlamp. De beamerlamp is niet het enige onderdeel van de beamer dat onderhevig is aan slijtage. Wanneer u twijfelt of uw beamerlamp kapot is dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Heeft u na het raadplegen van deze pagina vragen? Wij verwijzen u graag door naar onze algemene pagina: www.newcandle.nl.

MK-Beamerlampen Nieuws

Contactgegevens

MK-Beamerlampen
Steupelstraat 40
3065 JE Rotterdam
Nederland

Tel: 010 - 800 9885

Erkend Leerbedrijf

Onderdeel van Newcandle