010 - 800 9885

Hoe maximaliseer ik de levensduur van een beamerlamp

Hoe maximaliseer ik de levensduur van een beamerlamp

Hoe maximaliseer ik de levensduur van een beamerlamp?

De levensduur van een beamerlamp varieert, vanwege op vele factoren. Onder andere het gebruik, de installatie, de opname van koele lucht en de uitlaat van hete lucht, het gebruik en onderhoud zullen van invloed zijn op de levensduur van de beamerlamp. De opbouw van de warmte kan de levensduur van de lamp verminderen en kan zelfs uw beamer beschadigen. Op deze pagina een aantal tips om de levensduur van uw beamerlampen te verlengen.

HITTE

Zorg ervoor dat uw beamer en de beamerlamp de tijd heeft om af te koelen. Verplaats de beamer niet tijdens de afkoelperiode. Beamerlampen worden tijdens gebruik erg heet. Zelfs zo heet dat sommige onderdelen in de beamerlamp instabiel worden. Om deze hitte enigszins te controleren maken beamers gebruik van ventilatoren. Het is belangrijk dat de ventilatoren hun werk kunnen doen. De ventilatoren zullen nog een tijdje doordraaien om de hitte kwijt te raken. Zelfs na het stoppen van de ventilatoren, is het aan te raden de beamer nog zeker 15 minuten te laten rusten. Dit geeft de lamp voldoende tijd om af te koelen. Haal tijdens de afkoelperiode NIET de stroom van de beamer. Pas na de afkoelperiode kunt u de stekker uit het stopcontact halen.

Geef daarnaast uw beamer voldoende ruimte. Zorg er altijd voor dat uw beamer voldoende (koele) lucht kan aanzuigen. Het is belangrijk dat de luchtinlaat of de luchtuitlaat vrij zijn. Plaats geen papier of andere voorwerpen op een beamer, of op de plekken waar de luchtinlaat of de luchtuitlaat openingen zitten. Probeer minstens 50 centimeter rondom uw beamer vrij te houden.

AAN- EN UITZETTEN

Schakel de beamer op de juiste wijze uit zoals beschreven in de handleiding van uw beamer. U dient de beamer op een correcte wijze in en uit te schalen. Maak gebruik van de daarvoor dienende toetsen op de beamer en/of de afstandsbediening. De netspanning mag NIET worden afgeschakeld als de ventilatoren nog actief zijn en als de beamer nog niet in de stand-by modus staat. De beamer mag tijdens deze afkoelfase NIET worden verplaatst, totdat de lamp geheel is afgekoeld. Normaliter duurt dit minimaal 15 minuten. Worden deze instructies niet goed opgevolgd, dan kan dit leiden tot een defect aan de beamerlamp.

SCHOONMAKEN

Maak regelmatig de luchtfilters van uw beamer schoon. Stof is over het algemeen erg slecht voor uw beamer en voor uw beamerlamp. Een beamer maakt gebruik van ventilatoren om de beamerlamp te laten koelen tijdens gebruik. Deze ventilatoren trekken stof aan. Het reinigen en/of vervangen van de filters is cruciaal. Controleer uw filters na iedere 100 uur/iedere maand. Dit hangt af van uw gebruikspatroon en de omgeving waarin de beamer wordt gebruikt.

Controleer de stofopbouw binnen uw beamer. Zelfs wanneer u regelmatig de filters van de beamer schoonmaakt of vervangt, kan stof zich toch opbouwen binnen uw beamer. Probeer het beamerlamp compartiment van de beamer zo schoon mogelijk te houden, door deze af te toe voorzichtig schoon te blazen of uit te zuigen. Beamerlampen die er zo uit zien zullen hun maximale levensduur waarschijnlijk niet halen:

Hoe maximaliseer ik de levensduur van een beamerlamp

 

 

 

GEBRUIK

Gebruik uw beamer bewust niet langer dan noodzakelijk. Het is aan te raden om de beamer niet langer te gebruiken dan strikt noodzakelijk. Dit komt de beamer ten goede, waardoor deze op de langere termijn ook efficiënter zal werken. Als u de beamer iedere 30 minuten aan en uit zet, is dit echter weer nadelig voor het aantal te behalen branduren van de beamerlamp. Heeft u de beamer uitgeschakeld, wacht dan circa 15 minuten voordat u de beamer weer inschakelt.

ECO-MODUS

In de ECONOMY modus gebruikt uw beamer minder stroom en wordt de beamerlamp minder belast. Veel beamers kennen tegenwoordig een zogenaamde “Economy modus” of wel “Eco-modus”. De Eco-modus is bedoeld om de beamerlamp te sparen en met minder energie toch een redelijk beeld te projecteren. Vooral in donkere omstandigheden kan hier gebruik van worden gemaakt. Doordat de beamer op een lager vermogen werkt, wordt er op dat moment ook minder kracht van de beamerlamp gevraagd. Dit heeft een gunstige invloed op de levensduur van de beamerlamp.

ALGEMEEN

Het is te verwachten dat een beamerlamp naar behoren functioneert. Toch kan het voorkomen dat de lamp niet het aantal branduren haalt dat is opgegeven door de fabrikant. Een beamerlamp is een ge-/ verbruiksartikel. Zelfs bij kundig gebruik en onderhoud kan het voorkomen dat de lamp eerder kapot zal gaan. Noch de maximale levensduur, noch de prestatie van de lamp kunnen voor 100% worden gegarandeerd, daar externe factoren de levensduur van de beamerlamp negatief kunnen beïnvloeden.

Heeft u vragen over: Hoe maximaliseer ik de levensduur van een beamerlamp? Wij verwijzen u graag naar onze algemene pagina: www.newcandle.nl.

MK-Beamerlampen Nieuws

Contactgegevens

MK-Beamerlampen
Steupelstraat 40
3065 JE Rotterdam
Nederland

Tel: 010 - 800 9885

Erkend Leerbedrijf

Onderdeel van Newcandle